Scientific profile

Ο Δρ Χάρης Βλάδος (Charis Vlados) είναι Οικονομολόγος, ερευνητής και μελετητής, του νέου ρεύματος της οικονομικής επιστήμης, στην Ελλάδα. Το κύριο ερευνητικό του πεδίο είναι η ένταξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Δυναμική της Παγκόσμιας Οικονομίας και η δυναμική προσαρμογή του τριγώνου Στρατηγικής, Τεχνολογίας και Μάνατζμεντ. 
Οι κύριες του θεματικές κατηγορίες ερευνητικής εστίασης είναι οι εξής:
1.      Διεθνής Οικονομία, Παγκοσμιοποίηση & Δυναμική της Ανάπτυξης.
2.      Οικονομική της Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητα.
3.      Ανταγωνιστικότητα & Οικονομική Πολιτική.
4.      Οικονομική Γεωγραφία, Γεωοικονομία και Γεωπολιτική.
5.      Περιφερειακή & Τοπική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα.
6.      Ανάπτυξη Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.
7.      Εταιρική Στρατηγική Ανάλυση & Επιχειρησιακός Σχεδιασμός.
8.      Σχεδιασμός Marketing & Εμπορικές Πολιτικές.
9.      Διαχείριση Γνώσης & Αλλαγής.
10.  Εξελικτική Οικονομική και Βιομηχανική Πολιτική.
11.  Δυναμική του Ανταγωνισμού & Βιομηχανική Οργάνωση.
12.  Πολυεθνικές Επιχειρήσεις στην Βαλκανική και Ελληνική Βιομηχανία: Ειδίκευση στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

Ερευνητική δραστηριότητα

Οικονομική σκέψη - Δυναμική ανάλυση τριγώνου Stra.Tech.Man.

Η οικονομική σκέψη του Δρ Χάρη Βλάδου, περί της Δυναμικής της παγκόσμιας οικονομίας και τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζονται οι επιχειρήσεις -τα κύτταρα της- μέσα σε αυτήν, συνοψίζεται στην παρακάτω πυκνή αφήγηση της διδακτορικής διατριβής:
Η παρούσα διδακτορική διατριβή, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Κέντρο Ερευνών & Μελετών των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων (C.E.R.E.M) του Πανεπιστημίου των Παρισίων «Paris X, Nanterre», εξετάζει τους Τύπους/ Μορφές Εξελικτικής Ένταξης των Επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, στην Δυναμική της Παγκοσμιοποίησης, όπως αυτή διαμορφώνεται κατά την τελευταία δεκαετία του 20ου Αιώνα.
Η μελετούμενη ένταξη γίνεται αντιληπτή ως μια περίοδος Πολύμορφου Στρατηγικού Ανταγωνισμού και Εντατικού Ποιοτικού Μετασχηματισμού των Βιομηχανικών Δομών και οι οποίες δεν παύουν να Αναδιαρθρώνονται Εξελικτικά στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια αυτής της μελέτης, προτείνεται, δομείται και ελέγχεται εμπειρικά μια νέα μεθοδολογία ανάλυσης της Παγκοσμιοποιητικής Διαδικασίας, η οποία εστιάζει στην ερμηνευτική διάσταση της συνακόλουθης (και στο βάθος, συμπαράγουσας και συμπαραγόμενης) Εξελικτικής Φυσιολογίας της ίδιας της Ζωντανής Επιχείρησης.
Η ανάλυση εστιάζεται ειδικότερα στους όρους Φιλοσοφίας & συγκεκριμένων Εφαρμοζόμενων Διαδικασιών στο εσωτερικό της Ζωντανής Επιχείρησης, όπως αυτή δρα και προσαρμόζεται στην Ανταγωνιστική Πράξη. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για μια θεωρητική κατανόηση της Επιχείρησης η οποία αρνείται την προσέγγιση της ως μιας Αναλυτικής Οντότητας Στατικής, Αυτόματης, Μονοδιάστατης & Ομοιόμορφης, έξω από κάθε Ιστορικό & Κοινωνικοοικονομικό προσδιορισμό- και όπως αυτή γίνεται συνήθως αντιληπτή στα πλαίσια της Νεοκλασικής Οικονομικής Θεωρίας. Αντίθετα, στην παρούσα προσέγγιση η ίδια η Επιχείρηση γίνεται αντιληπτή ως ένας Ζωντανός Κοινωνικός Οργανισμός, ένας οργανισμός-θεσμός εκ φύσεως Συγκρουσιακός, Εξελικτικός, Ετερογενής και Ετερογενοποιητικός.
Ο πυρήνας - η «καρδιά» της επιχείρησης.
Η έννοια-κέντρο αυτής της μελέτης, και η καινοτομία της σε εξηγητικούς όρους, βρίσκεται, ειδικότερα, στην μελέτη της Εξελικτικής Σύνθεσης των διαστάσεων της Στρατηγικής, της Τεχνολογίας και του Management της Επιχείρησης στο εσωτερικό της Παγκοσμιοποίησης: αυτές οι τρεις διαστάσεις (η Στρατηγική, η Τεχνολογία και το Management της Επιχείρησης) ορίζουν με διαλεκτικό τρόπο το, ιδιαίτερο και ιδιόμορφο, Δυναμικό Τρίγωνο stra.tech.man που την χαρακτηρίζει σε δομικούς όρους. Αυτές οι τρεις διαστάσεις, οι οποίες πολύ συχνά γίνονται λανθασμένα αντιληπτές ως εκ φύσεως ανεξάρτητες, ολοκληρωτικά αυτόνομες & ξένες μεταξύ τους, αποδεικνύεται στην παρούσα μελέτη ότι, τελείως αντίθετα, βρίσκονται πάντοτε σε μια στενή σχέση Σύνθεσης και Συμπροσαρμογής, επιδιώκοντας την Ανταγωνιστική Επιβίωση & Ανάπτυξη της Επιχείρησης. Παρότι διαθέτουν σχετική λειτουργική αυτοτέλεια, στο βάθος, πάντοτε συνεξελίσσονται διεκδικώντας την Ανταγωνιστική Επιβίωση και Ανάπτυξη της Επιχείρησης.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Δυναμικό Τρίγωνο stra.tech.man της Επιχείρησης αποτελεί, στην συγκεκριμένη μελέτη, το κεντρικό αναλυτικό όργανο μιας δυναμικής προσέγγισης της ένταξης και προσαρμογής των επιχειρήσεων, διαφορετικών κλάδων, χωροθετήσεων και εξελικτικής φυσιολογίας, στην Παγκοσμιοποίηση.
Με αυτήν την αναλυτική οπτική προσδιορίσαμε, σε όρους stra.tech.man και ελέγξαμε εμπειρικά (σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο, αξιοποιώντας τόσο πρωτογενή όσο και δευτερογενή δεδομένα) την Εξελικτική Τυπολογία των Επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα στην φάση της Παγκοσμιοποίησης, ειδικότερα από την δεκαετία του 1990 έως σήμερα.
  • Διαπιστώθηκε, συγκεκριμένα στα πλαίσια της διαδικασίας του εμπειρικού έλεγχου της Επιστημονικής Υπόθεσης της, ότι κάθε Επιχείρηση οδηγείται στις Συνθέσεις stra.tech.man που της επιτρέπει η ιδιαίτερη Εξελικτική Φυσιολογία της: υλοποιώντας την ιδιαίτερη και ιδιόμορφη επιχειρηματική λογική της (business rationality) και με αυτόν τον τρόπο Αναπαράγοντας Εξελικτικά την Ετερογένεια της.
  • Ακόμα περισσότερο, διαπιστώσαμε ότι αυτό Δυναμικό Τρίγωνο stra.tech.man της Επιχείρησης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην γόνιμη επαναπροσέγγιση της ίδιας της Καινοτομικής Συμπεριφοράς της Επιχείρησης, οριζόμενης ως μια συνεχής προσπάθεια Οργανικής Προσαρμογής στον Ανταγωνισμό: οι Τροχιές των Συνθέσεων stra.tech.man και οι Τροχιές της Καινοτομικότητας της Επιχείρησης εμφανίζονται στην πράξη ως εξελικτικές πορείες πάντοτε στενά συσχετιζόμενες και άμεσα αλληλεπιδρούσες μεταξύ τους.
  • Με βάση την παραπάνω θεωρητική κατασκευή-εργαλείο έρευνας, γίνεται αντιληπτό ότι η ίδια η Επιχείρηση μπορεί να αποτελέσει, εναλλακτικά, τον κεντρικό άξονα μελέτης της ίδιας της Παγκοσμιοποιητικής Εξέλιξης. Η Ζωντανή Εξελισσόμενη Επιχείρηση αποδεικνύεται στην πράξη ότι λειτουργεί ως το εσώτερο διαλεκτικό κύτταρο της συνολικής καπιταλιστικής διαδικασίας και, κατ’ επέκταση, αποτελεί έναν συστημικό «καθρέφτη» και, συγχρόνως, «μετασχηματιστή» υψηλής πιστότητας των Συνολικών Κοινωνικοοικονομικών Μεταβολών που παράγονται στην Παγκοσμιοποίηση.
Στην βάση αυτής της κατανόησης, η Δυναμική της Πολυεθνικής Επιχείρησης λαμβάνει ιδιαιτέρως ισχυρή ερμηνευτική θέση: η Πολυεθνική Επιχείρηση καθίσταται ένας παράγοντας-κλειδί για την οργανική κατανόηση της ένταξης των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκοσμιοποιητικής διαδικασίας.

Κυριότερα Πορίσματα Ερευνητικού Έργου

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η έρευνα μας κατέληξε σε έναν αριθμό συμπερασμάτων εκ των οποίων τα κυριότερα θα μπορούσαν να συνοψισθούν ως εξής:
  • Η Ένταξη στην Παγκοσμιοποίηση αποδεικνύεται ότι είναι μια σύνθετη ιστορική διαδικασία, σε συνεχή μετασχηματισμό και εξέλιξη και η οποία δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστα αντιληπτή διάμεσου των επιμέρους, και συνήθως αποσπασματικά εξεταζόμενων/ επικαλούμενων, μακροοικονομικών δεικτών.
  • Αντίθετα, ένας αξιόπιστος τρόπος προσέγγισης της ενσωμάτωσης στην Παγκόσμια Διαδικασία οφείλει να εμβαθύνει στις ποιοτικές & δομικές διαστάσεις των μεταβολών που συνεπιφέρει, και ιδιαίτερα στο επίπεδο των ίδιων των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο εσωτερικό της.
  • Στην πραγματικότητα, η συνεκτική και αξιόπιστη μελέτη της Ένταξης στην Παγκοσμιοποίηση δεν επιδέχεται οποιαδήποτε στατική, οριστική, πλήρως ομοιογενοποιητική και αυστηρά ντετερμινιστική απλούστευση. Και αυτό τόσο όσον αφορά τις επιμέρους επιπτώσεις της προοδευτικής ένταξης πάνω σε ολόκληρα τα Χωροθετημένα Κοινωνικοοικονομικά Συστήματα που την συνθέτουν, όσο και στις επιμέρους Επιχειρήσεις που λειτουργούν στο εσωτερικό τους.
  • Η Δυναμική της Παγκοσμιοποίησης αποδεικνύεται ότι οδηγεί πολύ περισσότερο σε μια Διαδικασία Συνεχούς Αναπαραγωγής της Ετερογένειας των εμπλεκομένων κοινωνικοοικονομικών υποκείμενων της παρά σε μια πορεία αδήριτης Ομοιομορφοποιήσης των συντελεστών της, όπως δυστυχώς πολύ συχνά υποστηρίζεται στα πλαίσια της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας.
  • Η Επιχειρηματική Πρωτοβουλία ως Δυναμική Σύνθεση
     μεταξύ
     Εσωτερικού & Εξωτερικού Επιχειρησιακού
    Περιβάλλοντος μέσα στην Παγκοσμιοποίηση. 
  • Κατά συνέπεια, η ένταξη στο εσωτερικό της Παγκοσμιοποίησης των επιχειρήσεων που λειτουργούν και στην Ελλάδα πρέπει να γίνεται πάντοτε αντιληπτή ως ένα Σύνθετο Κοινωνικοοικονομικό Φαινόμενο. Φαινόμενο το οποίο δομείται με τρόπο ισχυρά συστημικό και υπό συνθήκες συνεχούς, συνολικής κοινωνικοοικονομικής μετεξέλιξης. Όσον αφορά, συγκεκριμένα, την ένταξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην Παγκοσμιοποίηση δεν έχουμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση με μια κατάσταση ιστορικά περαιωμένη ή δομικά προδιαγεγραμμένη στην «κατάληξη» της και, μάλιστα, με το ίδιο περιεχόμενο για όλους τους συμμετέχοντες φορείς /επιχειρήσεις.
  • Ακόμα περισσότερο, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και που μελετήσαμε ανά περίπτωση στο πεδίο, έγινε φανερό ότι δεν υπόκεινται στην πραγματικότητα σε καμία επιβεβλημένη, μονοδιάστατη και ομοιόμορφη για όλους, συμπεριφορά βιώσιμης ένταξης στην παγκοσμιοποίηση: όπως δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της σχετικής βιβλιογραφίας φαίνεται ακόμα λανθασμένα να υποστηρίζει. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει για αυτές κανένας, άφευκτος και καθολικός, μονόδρομος βιώσιμης Ανταγωνιστικής Αντίδρασης και Προσαρμογής μέσα στο Εξελικτικό Πλέγμα της Παγκοσμιοποίησης.
  • Αντίθετα, διαπιστώνεται μια μεγάλη και διευρυνόμενη ποικιλία δυνατών και εφαρμοζόμενων βιώσιμων Στρατηγικών Συμπεριφορών, σύμφωνα με την Φυσιολογική Διαφοροποίηση και Ποικιλία των ίδιων των Επιχειρήσεων σε όρους stra.tech.man, σύμφωνα με την Εξελικτική Τυπολογία που αναδείξαμε σε αναλυτικό επίπεδο.
  • Στην πράξη, αναδεικνύεται μια διαρκής και αναπαραγόμενη Πολλαπλότητα Βιώσιμων Τροχιών Ανταγωνιστικότητας η οποία διασταυρώνεται με την Πολλαπλότητα των ιδιαίτερων Εξελισσόμενων Φυσιολογιών των Επιχειρήσεων σε όρους stra.tech.man., πάντοτε υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που θέτουν τα ιδιαίτερα Κλαδικά και Χωρικά επίπεδα εκδίπλωσης της οικονομικής δράσης τους.
Η Δυναμική της Παγκοσμιοποίησης είναι ένα σύστημα που αλληλεπιδρά.
  • Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθίσταται σαφές ότι κάθε Επιχείρηση μπορεί και πρέπει να βρίσκει τον δικό της δρόμο ώστε να προσαρμόζεται εξελικτικά με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο στην Δυναμική της Παγκοσμιοποίησης.
  • Δεν υπάρχουν συνολικές προκατασκευασμένες λύσεις Ανταγωνιστικότητας οι οποίες είναι κοινές για κάθε τύπο επιχείρησης και οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν για πάντα. Υπάρχουν, απλώς, ειδικές Περιβαλλοντικές Συνθήκες Κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα που ευνοούν ή όχι συγκεκριμένους Τύπους/ Τροχιές Φυσιολογικής Μετεξέλιξης των Επιχειρήσεων.

  • Τελικώς, η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να χαρακτηρισθεί με συνοπτικό τρόπο ως μια ακόμη προσπάθεια συστηματικής εμπειρικής διάψευσης ορισμένων άκαμπτων θεωρητικών προσεγγίσεων που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την υποτιθέμενη ύπαρξη «μιας και μοναδικής αποτελεσματικής», και μάλιστα καθολικά εφαρμοζόμενης, ορθολογικότητας της καπιταλιστικής επιχείρησης στο εσωτερικό της Παγκοσμιοποίησης: μιας καπιταλιστικής ορθολογικότητας, δήθεν, ανεξάρτητης και αυτόνομης από κάθε συγκεκριμένο χωρο-χρονικό Ιστορικό και Κοινωνικοοικονομικό προσδιορισμό.